Ahad, 9 Februari 2014

Bagaimana Nak Hilangkan Kesan Liquid Paper pada Kulit?

 Assalamualaikum wbt.

Baru-baru ni, saya ada menggunakan Liquid Paper (tak tahulah apa istilah dalam Bahasa Melayu), dan waktu tengah tunggu kering tu, tangan saya terkena liquid paper yang belum kering tu.

Saya pun jadi risau lah sebab tak solat lagi waktu tu. Nanti wuduk tak sah pulak kan. Plus, annoying benda tu melekat kat tangan. Jadi macam mana nak hilangkan?

Saya pun buatlah sedikit kajian ilmiah. Saya buka laman web produk pelopor (dan pencipta) liquid paper ni bernama... Liquid Paper lah (di bawah syarikat bernama Newell Rubbermaid), dan ada soalan berkaitan di bahagian FAQ dia.

Soalan:
Pencipta Liquid Paper,
Bette Nesmith Graham
Apa yang saya buat jika saya Liquid Paper terkena dan terlekat pada kulit saya?

Jawapan:
Jika anda secara tidak sengaja terkena Liquid Paper pada kulit anda, gunakan minyak bayi (baby oil), minyak sayuran (vegetable oil) atau minyak mineral (mineral oil), diikuti dengan sabun dan air untuk menghilangkannya.

Jadi, selepas baca maklumat ni, saya pun cuba lah. Saya ambil minyak Bio-oil saya, letakkan kat tempat yang terkena liquid paper itu, dan gosok-gosok. Memang berkesan! Dan kemudian saya basuh dengan sabun untuk hilangkan minyak yang dipakai tadi.

Cubalah sendiri.

Untuk info-info lain berkaitan Liquid Paper, bolehlah berkunjung ke laman web mereka: http://www.liquidpaper.com

Sekian.


p.s: Cara yang betul untuk menyimpan pen Liquid Paper anda adalah dengan hujung pen (tip pen) menghadap ke atas. J

Khamis, 30 Januari 2014

7 Perkara Tentang Facebook Yang Mungkin Anda Tidak Tahu

Assalamualaikum wbt.

Sepanjang saya ber-Facebook, saya dapati beberapa perkara yang kebanyakan pemilik akaun Facebook tidak tahu. Jadi, saya senaraikan tujuh perkara atau tips yang utama.

1.      Edit dan Delete Post

Yang ni memang common.
Mula-mula buat status “bila sepak Malaysia best!”.
Kemudian kawan komen, “gila ka apa? Kalau tak suka Malaysia keluarlah pergi negara lain!”
Mula rasa pelik dan tiba-tiba baru perasan tersilap tulis (typo).
Pastu komen dengan tanda asterisk (bintang *), “ *bola. Typo la weh. Siri. Haha.”

Sebenarnya anda boleh delete terus post itu atau anda juga boleh edit!
Cuma pergi ke bucu kanan atas post anda itu dan akan keluar caret (simbol ^) terbalik. Tekan situ dan pilih ‘Edit...’ atau ‘Delete...’.
Siap!

Kalau tak faham boleh tengok gambar kat bawah ni.


Sila ambil maklum bahawa bukan sahaja post dan status sahaja yang boleh diedit, malah gambar (description), link atau apa-apa sahaja yang anda kongsikan boleh diedit.



2.      Edit dan Delete Komen

(sambungan dialog kat atas)
Kawan balas komen, “Haha, ok2. Apa benda Siri?”
Baru perasan tersilap komen lah pulak. Nak tulis Sori tertulis Siri.

Jangan risau, boleh edit dan delete jugak komen itu.
Pergi komen yang nak diubah tu. Kat bucu kanan komen tu akan keluar ikon pensel sambil keluar penyataan ‘Edit or Delete’. Tekan situ dan pilih sama ada nak edit atau delete.


Lepas siap (kalau edit), tekan Enter.

3.      Masalah Attachment Unavailable

Anda mungkin pernah (atau selalu) dapat masalah ni.
Attachment UnavailableThis attachment may have been removed or the person who shared it may not have permission to share it with you.

Sebenarnya punca masalah ni ialah kerana tukang post membuat tetapan (settings) untuk privacy pada post itu sebagai ‘Friends’ atau ‘Only Me’ atau ‘Custom’. Dalam erti kata lain, tetapan tersebut perlulah diset sebagai ‘Public’, maka barulah orang yang lain (terutamanya yang tidak menjadi kawan Facebook tukang post itu) boleh tengok benda yang dipost.

Jadi, waktu post tu, sila setting siap-siap kepada public (lihat gambar) kalau nak sebarkan pada orang ramai macam promosi tudung Raihana ke, maklumat tentang banjir kat kawasan anda ke dan sebagainya.


Kalau dah post macam mana?
Jangan risau, masih boleh diubah setting tersebut.
Pergi ke post yang nak ubah setting privacy tu. Kat tepi masa post (e.g. 1 hour ago atau 7 minutes ago) ada simbol kan? Kalau mula2 setting friends, akan ada ikon orang. Kalau custom, akan ada ikon gear. Kalau public akan ada ikon bumi.
Tekan ikon tu, dan ubahlah setting kepada yang anda mahu.




4.      ‘Other’ Inbox

Haa, yang ni antara yang tersembunyi jugak la. Saya pun dapat tahu beberapa bulan lepas. Memang agak menyusahkan jugak la. Banyak benda terlepas.

‘Other’ inbox ni, macam Facebook inbox (messages) yang biasa, Cuma diberi nama ‘Other’. Dalam inbox ni, mana-mana mesej daripada orang yang kita tak friend (kat Facebook) akan masuk.
Contohnya mesej daripada Facebook page ‘Tekad Kukuh atau mesej daripada Joyah Spangler (bukan kawan kat Facebook).

Kat mana nak tengok ‘Other’ Inbox ni?
Tekan kat simbol mesej sebelah notification tu, sebelah perkataan Inbox tu ada perkataan Other kan? Haa, tekanlah.


Atau boleh tekan ‘See All’ (atau pergi sini) dan cari perkataan Other kat sebelah Inbox tu.



5.      Hentikan notification sesuatu post (Unfollow post)

Kalau anda ada komen kat sesuatu post atau ada orang tag anda di post tersebut, maka secara automatiknya anda akan mendapat notifications bagi post tersebut. Dalam erti kata lain, kalau ada orang selepas anda memberi komen, maka anda akan mendapat notification post tersebut.

Mungkin post berkenaan berita buruk yang menimpa seseorang, anda cuma nak beri simpati dengan ucapan takziah, tetapi selepas itu, ramai jugak yang memberi ucapan takziah. Anda rimas apabila mendapat banyak-banyak notification, jadi macam mana nak hentikan?

Anda bolehlah ‘unfollow post’ tersebut. Pada rekabentuk Facebook yang lama, perkataan ‘unfollow post’ terletak di sebelah Like ∙ Comment ∙


Tetapi sekiranya Facebook anda telah dinaiktaraf ke rekabentuk baru, perkataan ‘unfollow post’ telah digantikan dengan perkataan 'stop notifications'. Jadi langkah-langkahnya sama sahaja seperti dulu.


Sesetengah post, perkataan 'stop notifications' ni tiada. Jadi macam mana?
Haa, anda boleh buka post yang anda nak unfollow tu, kemudian pergi ke bucu kanan atas. Akan muncul simbol karet (simbol ^) terbalik (macam kat atas tadi), dan tekanlah simbol itu. Akan keluar menu panjang-panjang, dan anda hanya perlu memilih ‘Stop Notifications’. Ok? J



Nota tambahan: Gambar juga boleh di-unfollow.



6.      Hide post yang tidak mahu dilihat di news feed (Facebook homepage)

Untuk pengetahuan anda semua, sekiranya ada post di newsfeed (home) anda yang anda tak suka dan tak nak tengok dah (benci tahap tinggi langit kelapan), anda boleh hide post tersebut (remove terus dari newsfeed anda).

Caranya seperti biasa, pergi ke bucu kanan atas post yang anda nak hide daripada newsfeed anda dan tekan simbol karet terbalik tu. Kemudian pilih ‘I don’t want to see this’.


Tadaa! Dah hilang!
(Tapi tak hilang habis-habis. Dia keluar macam gambar kat bawah)


7.      Edit thumbnail dan caption link

Apabila anda nak share sesuatu link (anda paste alamat link itu pada status/post anda), akan keluar preview link tersebut (seperti gambar di bawah).



Perasan tak ayat panjang-panjang bawah tajuk tu? Ala, yang tulis “Facebook is a social utility that connects people with friends and bla bla bla...”.


Sebenarnya ayat tu kita boleh edit. Macam mana? Tekan kat ayat berjela-jela tu. Cuba tengok gambar-gambar kat bawah ni.




Haa, kan best. Lagi satu, kalau tak nak ada apa-apa gambar thumbnail kat sebelah tu, boleh la tick ‘No Thumbnail’.




Jadi itulah dia 7 perkara yang mungkin anda baru sahaja tahu. Tujuan untuk ambil tahu adalah untuk memudahkan dan memperkasakan lagi dalam bermain penggunaan Facebook. Semoga digunakan untuk tujuan yang baik.

Sekian.

Sabtu, 18 Januari 2014

Siapa Yang Lalai?

Assalamualaikum wbt.

Beberapa minggu lepas, saya telah pergi bersolat Jumaat di sebuah masjid. Khutbah hari tersebut berkisarkan tahun baru masihi kalau tak silap.

Keadaan di masjid hari ni biasa saja, seperti hari-hari Jumaat yang lain. Ada yang fokus kepada khatib, ada yang mengangguk-angguk sambil membelai janggut, ada yang memandang ke lantai dan ada yang berada di alam lain (tidur).

Seperti biasa, selepas selesai dua khutbah, tibalah masanya untuk solat Jumaat berjemaah. Muazzin melaungkan iqamah. Semua hadirin berdiri dan bergerak masuk ke dalam saf. Aku turut berdiri dan menuju ke hadapan seterusnya masuk ke dalam saf.

Sedang aku melangkah, tiba-tiba aku terperasan dua susuk tubuh yang masih duduk bersila dan sedang tunduk ke bawah. Ketika ramai orang bergerak melintasi mereka, mereka masih tidak bergerak dan tidak berganjak. Ada yang bertembung dengan dua orang ni, kemudian mengelak dan terus bergerak ke hadapan.


Sepatutnya sekali atau dua kali pandang, pasti ramai sudah tahu yang mereka ini sebenarnya tertidur ketika khutbah tadi dan masih belum sedar. Tetapi, kenapa seperti semua tidak pedulikan mereka? Kenapa tiada yang membantu mereka untuk kembali ke alam nyata dan seterusnya bersama-sama bersolat jemaah? Adakah pandangan orang lain 'terhijab' sebenarnya?

Mungkin. Mungkin pandangan mereka pada dua makhluk ni terhijab. Mungkin mereka berada di kawasan 'blind spot' mata orang lain. Tetapi tidak bagi aku. Aku nampak mereka dengan jelas. Maka aku yang perlu membantu mereka ini.

Aku melangkah ke arah mereka sambil merentas arus manusia yang bergerak pantas ke hadapan. Dan aku pegang badan salah seorang daripada mereka dan menggoncangkan badan mereka untuk menyedarkan mereka. "Solat," kataku. Kemudian aku tinggalkan mereka dan melangkah ke hadapan. Rasanya masa yang diambil untuk tindakan aku ni tak sampai 5 saat pun.

Selepas solat, aku terfikir. Mereka yang tertidur sewaktu khutbah ni boleh dikategorikan sebagai orang yang terlalai. Mungkin kepenatan bekerja. Mungkin semalam tidur lambat kerana study, atau bertahajud. Mungkin.

Tetapi apa yang lebih penting, bagaimanakah sebenarnya sikap kita terhadap mereka yang terlalai ini? Mereka yang terlalai dalam kehidupan? Yang hanyut dalam lumpur dosa? Adakah kita akan terus bergerak ke hadapan dan tinggalkan sahaja mereka yang lalai ini? Perlukah kita membutakan mata kita sahaja? Adakah kita perlu lalaikan sahaja mereka yang lalai ini?

Atau kita perlu kejutkan mereka yang lalai ini dan membantu mereka bergerak ke hadapan dan seterusnya membentuk satu saf yang utuh?

Perlu muhasabah semula bagaimana kita melayan mereka yang terlalai dalam hidup ini.

Sabtu, 14 September 2013

Kifarah Dosaku

Aku di mana? Waktu apa sekarang ni? Apa yang terjadi?

Dalam samar-samar, aku celikkan mata aku sedikit demi sedikit. Aku sedang bersandar di bawah sebatang pohon di tepi jalan. Mentari tidak terik. Daun-daun pokok yang aku bersandar ini banyak juga yang luruh, lantas menjadi alas tempat aku duduk.

Di hadapan aku ada beberapa orang berbaju hijau dengan logo dan tulisan ‘Daya Bersih’. Maka aku tahu mereka ini pekerja UIA. Di belakang mereka ada sebuah kenderaan, yang aku agak kenderaan mereka.

Aku tak ingat apa yang dilakukan mereka. Tetapi aku terdengar salah seorang mereka membuat panggilan kecemasan dan memberitahu lokasi kami berada.

Kemudian aku ternampak dua rakan aku yang aku kenali, datang dan memberikan aku sedikit bantuan. Aku tidak pasti sama ada mereka baru tiba atau sudah lama berada di situ.

Tidak lama kemudian, ambulans sampai. Ketika itu aku sudah sedar sepenuhnya, namun banyak persoalan masih bermain di minda aku. Aku cuba mengingati kembali kejadian sebelum itu.

Selepas kelas tadi, aku menghadiri mesyuarat bersama batch lama aku. Kemudian, kami singgah di sebuah kafe di dalam kampus untuk makan tengah hari.

Kemudian, kami bergerak untuk pulang ke asrama. Fitri gerak dahulu dengan motosikalnya. Aku pula gerak sekali bersama dengan Hariz yang membonceng Hafiz. Aku pula menunggang bersendirian motosikal yang dipinjamkan daripada Akram.

Keluar kampus, kami tiba di persimpangan kampus. Lampu isyarat merah. Aku tiba dulu di persimpangan itu, jadi aku berhenti dan turunkan gear. Hariz pula datang apabila lampu isyarat telah bertukar hijau. Jadi, dia hanya terus bergerak tanpa berhenti di persimpangan itu.

Aku juga mula bergerak dan berada di belakang Hariz. Dan kemudian... Kemudian...

Ah, apa yang berlaku selepas itu? Kenapa aku tak ingat?

Ketika aku dalam proses penyembuhan, aku cuba untuk mengingati kembali saat-saat sebelum terjadinya kemalangan ini. Dan aku mendapat dua gambaran yang berkemungkinan menjadi punca kemalangan ini. 

Pertama, ketika menunggang motosikal, aku cuba betulkan cermin sisi motor dan aku tak perasan selekoh di hadapan. Lantas melanggar pembahagi jalan.

Kedua, aku telah memotong sebuah kereta dan berada di hadapan kereta tersebut. Berkemungkinan selepas itu, kereta tersebut terlanggar aku dan menyebabkan motor aku terbabas.
Sehingga sekarang, keraguan aku masih dalam dan aku masih tidak tahu persitiwa sebenar yang terjadi. 

Disebabkan aku ‘kehilangan ingatan’ tentang peristiwa yang berlaku, aku telah ditahan hampir 24 jam untuk pengawasan daripada doktor. Alhamdulillah, aku telah dibenarkan keluar hospital dan menjalankan proses penyembuhan bersendirian.

Namun, aku teringat. Sebelum aku sedar di bawah pohon di tepi jalan, aku seakan-akan berada di alam lain. Aku sendiri keliru ketika itu. Namun ketika itu, aku merasakan ada kedatangan beberapa orang makhluk yang datang membantu aku.

Sedang mereka membantu aku, salah seorang daripada mereka berkata, “INI KIFARAH DOSA!”

Kemudian, aku tersedar.

Rabu, 17 Julai 2013

Peringatan Buat Orang Muda

Assalamualaikum wbt.

Pada 23 April 2012 di blog ini, saya ada terbitkan artikel bertajuk "Orang Muda Menyebut Dalil Agama?".
Antara kandungannya adalah hadis berikut:

“Akan muncul di akhir zaman nanti, suatu kaum yang terdiri dari orang-orang muda yang masih mentah fikirannya (cetek faham agamanya). Mereka banyak mengucapkan perkataan Khairil Bariyah (firman Allah dan hadis Rasul), tetapi iman mereka masih lemah.

Pada hakikatnya mereka telah keluar agama seperti anak panah yang lepas dari busurnya. Di mana sahaja kamu dapat menemuinya, maka hapuskanlah mereka itu, siapa yang dapat menghapus mereka, kelak akan mendapat pahala di hari kiamat."


(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Seorang sahabat saya bertanyakan tentang kesahihan hadis ini. Maka saya telah merujuk pada yang arif dan bertauliah; IslamGRID; sebuah portal kendalian JAKIM & MAMPU yang mempromosikan Islam dan lain-lain (rujuk sini).

Dan hari ni saya akhirnya mendapat maklumbalas dan jawapan daripada mereka; yang mensahihkan hadis tersebut. Boleh lihat gambar di bawah (klik pada gambar untuk paparan lebih jelas):


Maka sekali lagi saya berpesan, marilah berfikir sejenak. Memang banyak yang konon-konon berdakwah melalui facebook, blog dan sebagainya zaman sekarang ni, tetapi bagaimana iman kita sebenarnya?

Semoga terpelihara dari menjadi salah seorang golongan ini.

Ahad, 23 Jun 2013

Jerebu: Yang Perlu Anda Tahu



Jerebu melanda negara lagi tahun ini. Sepanjang lebih 20 tahun saya hidup, dah banyak kali saya mendengar masalah jerebu ni. Entah bila akan selesai, atau sekurang-kurangnya jarak berlakunya jerebu ni dapat dipanjangkan; sekali dalam 10 tahun ke.

Ok, kali ni, saya nak kongsikan tentang perihal jerebu ni yang saya telah buat sedikit kajian ilmiah kat internet. Selamat membaca.

Definisi
Menurut Kamus Dewan DBP, jerebu bermaksud fenomena atmosfera yang berlaku apabila debu, asap dan zarah pencemaran lain mengaburi kejelasan langit.
Fenomena ini disebabkan kewujudan partikel-partikel kecil yang tidak boleh dilihat mata kasar dalam kuantiti yang banyak dan terapung-apung di udara.

Disebabkan keadaan ini, cahaya matahari telah mengurangkan atau menyekat cahaya matahari dari sampai ke muka bumi.

Jerebu tebal juga dikenali sebagai ‘asbut’.

Punca
Punca jerebu ni bergantung kepada jenis jerebu ni. Ada yang berpunca daripada letusan gunung berapi yang mengeluarkan abu gunung berapi. Ada disebabkan ribut pasir atau salji. Ada juga disebabkan wap air macam fenomena kabus.

Tapi, jerebu yang selalu diperkatakan dan sering melanda Asia Tenggara tentunya dari asap akibat daripada pembakaran sesuatu. Asap kenderaan dari pembakaran bahan api, asap dari kilang (pemprosesan) dan juga pembakaran terbuka. Tetapi kebanyakan jerebu yang berlaku besar-besaran disebabkan pembakaran hutan sama ada terbakar sendiri (cuaca panas) atau dibakar orang.

IPU
IPU merujuk kepada Indeks Pencemaran Udara. Kalau dalam bahasa international (English), orang pakai API atau Air Pollution Index atau AQI (Air Quality Index); tapi benda yang sama je.

Ni pengelasan tahap kualiti udara mengikut IPU di Malaysia:

Nilai IPU
Kualiti udara
0 - 50
Baik
51 - 100
Sederhana
101 - 200
Tidak sihat
201 - 300
Sangat tidak sihat
301 - 400
Berbahaya
401 - 500
Sangat berbahaya
Lebih 501
Darurat

Setiap negara ada level API yang berbeza. Macam kat US, lebih 300 dah dikira berbahaya dan mengancam nyawa. Korea Selatan meletakkan lebih 350 dikira berbahaya. Singapura letak lebih 400 sebagai berbahaya.

Mana nak dapat IPU terkini? Boleh berkunjung ke laman web Sistem Indeks Pencemaran Udara, Jabatan Alam Sekitar.
Kesan & Akibat
1.      Masalah kesihatan terutamanya kepada:
  • Kanak-kanak
  • Orang tua
  • Pesakit lelah dan penyakit pernafasan lain
  • Perokok
2.      Sektor ekonomi negara terjejas. Tahap penglihatan yang rendah menyebabkan aktiviti luar disekat dan pelbagai industri terutamanya sektor perikanan dan pertanian terpaksa dihentikan demi menjamin keselamatan dan kesihatan pekerja-pekerja.

Sumber pendapatan berasaskan industri pelancongan turut akan merosot kerana industri pelancongan terjejas akibat jerebu. Para pelancong bukan sahaja dari dalam negeri malah dari negara luar tidak akan berkunjung ke negara yang terlibat dengan jerebu sekiranya jerebu masih berlaku kerana bimbang akan keselamatan dan kesihatan mereka semasa melancong. Secara tidak langsung, ekonomi negara kita akan terjejas akibat jerebu.

3.      Apabila pelbagai sektor tak berjalan, nelayan tak tangkap ikan, petani tak bercucuk tanam dan mengutip hasil, kilang (makanan) pun tak hasilkan produk; maka kuantiti makanan akan berkurangan. Krisis makanan mungkin boleh berlaku andai tiada alternatif atau bantuan luar dihulurkan.

4.      Flora dan fauna turut terancam. Kandungan partikel-partikel asing dalam udara akan menjejaskan kualiti udara. Maka udara yang digunakan tumbuhan dan haiwan juga akan tercemar. Udara yang tercemar ini  boleh menyebabkan sistem pernafasan tumbuhan dan haiwan ini terganggu. Berkemungkinan boleh menyebabkan kematian.

Sejarah Jerebu
1.      Jerebu di Asia Tenggara
  • 1997 (Negara terlibat: Indonesia, Malaysia, Singapura, Thailand, Brunei)
  • 2005 (Negara terlibat: Indonesia, Malaysia)
  • 2006 (Negara terlibat: Indonesia, Malaysia, Singapura, Thailand, Brunei, Saipan, Korea Selatan)
  • 2013 (Negara terlibat: Indonesia, Malaysia, Singapura)
2.      Kemarau & Ribut Debu di China (2010) (Vietnam dan Thailand turut terlibat)

3.      Asian Dust

4.      Jerebu di Pittsburgh (1940)


Berkaitan
- Perjanjian ASEAN mengenai Jerebu Merentas Sempadan (ASEAN Agreement on Transboundary Haze Pollution) (2002)
- Jerebu: Panduan Kesihatan Untuk Anda (diterbitkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia)