Ahad, 9 Februari 2014

Bagaimana Nak Hilangkan Kesan Liquid Paper pada Kulit?

 Assalamualaikum wbt.

Baru-baru ni, saya ada menggunakan Liquid Paper (tak tahulah apa istilah dalam Bahasa Melayu), dan waktu tengah tunggu kering tu, tangan saya terkena liquid paper yang belum kering tu.

Saya pun jadi risau lah sebab tak solat lagi waktu tu. Nanti wuduk tak sah pulak kan. Plus, annoying benda tu melekat kat tangan. Jadi macam mana nak hilangkan?

Saya pun buatlah sedikit kajian ilmiah. Saya buka laman web produk pelopor (dan pencipta) liquid paper ni bernama... Liquid Paper lah (di bawah syarikat bernama Newell Rubbermaid), dan ada soalan berkaitan di bahagian FAQ dia.

Soalan:
Pencipta Liquid Paper,
Bette Nesmith Graham
Apa yang saya buat jika saya Liquid Paper terkena dan terlekat pada kulit saya?

Jawapan:
Jika anda secara tidak sengaja terkena Liquid Paper pada kulit anda, gunakan minyak bayi (baby oil), minyak sayuran (vegetable oil) atau minyak mineral (mineral oil), diikuti dengan sabun dan air untuk menghilangkannya.

Jadi, selepas baca maklumat ni, saya pun cuba lah. Saya ambil minyak Bio-oil saya, letakkan kat tempat yang terkena liquid paper itu, dan gosok-gosok. Memang berkesan! Dan kemudian saya basuh dengan sabun untuk hilangkan minyak yang dipakai tadi.

Cubalah sendiri.

Untuk info-info lain berkaitan Liquid Paper, bolehlah berkunjung ke laman web mereka: http://www.liquidpaper.com

Sekian.


p.s: Cara yang betul untuk menyimpan pen Liquid Paper anda adalah dengan hujung pen (tip pen) menghadap ke atas. J

Tiada ulasan:

Catat Ulasan