Isnin, 30 Januari 2012

Concours De Cuisine

Assalamualaikum et bonjour! Comment ĂȘtes-vous? 

Untuk entri kali ini bukanlah nak ajar tentang bahasa Perancis, tetapi sebenarnya nak kongsikan sedikit tentang maraton memasak yang telah saya hadapi sepanjang minggu lepas.

Tajuk entri ni pun maksudnya 'Cooking Marathon' dalam bahasa Perancis. Dua ayat pertama tu? Haa, try la pakai Google Translate, saya pun gunakan bantuan Google Translate. Haha! (memang tak pernah belajar secara formal Bahasa Perancis)

Ok la, tentang La Cuisine Marathon, sebenarnya saya mencuba untuk memasak beberapa hidangan (kebanyakannya tak pernah makan pun) kira-kira hampir seminggu. Mak tak marah pun, sebab family balik Penang, so ambil kesempatan la. Tinggallah daku bermaharajalela di rumah.

Bermula dengan sehari sebelum sambutan Tahun Baru Cina iaitu pada 22 Januari 2012 hinggalah 28 Januari 2012, saya telah memasak kira-kira 12 hidangan yang berbeza, 8 daripadanya merupakan percubaan pertama saya.

Ok, tak nak taip panjang-panjang, nanti malas pula nak baca kan. Saya sertakan imej-imej masakan saya. Kebanyakan resipi diambil dari internet.

AMARAN : Don't judge taste by its look!

HONG KONG STYLE FRENCH TOAST


Macam French Toast atau orang Malaysia panggil roti telur. Bezanya, dua roti digabung dan dilekatkan dengan jem sebelum dicelup dalam telur dan goreng.

HOMEMADE ICE CREAM


Yang ni memang ais krim yang berkrim, bukan Ais Krim Malaysia yang keras tu ye. Sangat mudah sebenarnya nak buat, tak payah nak beli mesin buat ais krim mahal-mahal, pakai plastik je. Tapi kena tahan sikit dengan kesejukan waktu buat ais krim ni.

STIR-FRIED INSTANT NOODLES


Yang ni pula mi goreng segera, tapi menggunakan dapur (air mendidih atas api dapur dan goreng), tak pakai air panas je. Digoreng dengan bahan-bahan tambahan lagi (fishcake, kicap soya buatan sendiri, telur, cili dll).

Memang ada beza kalau pakai air panas dengan kalau pakai dapur. Macam yang saya buat ni, memang nampak lagi fresh (tak ada wax atau minyak-minyak). Tetapi, mi yang didihkan atas api dapur ni senang melekat, so waktu menggoreng tu kena letak air kosong sikit-sikit.

FRUIT PARFAITS


Kalau sesiapa pernah main The Sims 3, Fruit Parfait ni salah satu pilihan makanan untuk sarapan. Mudah je nak buat ni. Pakai buah-buahan dan yogurt. Tak perlu goreng ke bakar ke masuk microwave ke, tak perlu. Sangat sedap dan berkhasiat lagi mengenyangkan.

WHITE RICE WITH CHICKEN SCALLOPS & FRIED EGG



Ni makanan simple je. Chicken scallop ni makanan goreng segera keluaran syarikat Saudi Gold. Kalau dalam gambar ni yang ada lima ketul tepi telur tu. Telur goreng tu bukan telur goreng biasa, telur kuningnya cair. Sedap!

Tapi scallop tu apa? Saya pun tak tahu, tapi kalau Google (Translate, Search & Images) dan tengok Wikipedia, scallop dalam bahasa Melayu bermaksud kapis/kekapis, yakni haiwan bercengkerang yang boleh dimakan, seperti kerang, siput, ketam dll. (sumber : Wiki Melayu, Wiki English, Google Image) Kalau Chicken Scallop? Hmm, entahlah, fikir-fikirlah sendiri. (terbaca yang scallop ni pernah dibuat dalam MasterChef Malaysia)

MANGO FLAVOURED PUDDING


Tengok nama pun dah dapat tahu kan. Makanan ni common sangat. Tapi first time buat sendiri ni tau. Selalu makan je. Orang Melayu panggil agar-agar. Pakai serbuk beli kat Giant Hypermarket. Then hias la sikit-sikit kat atas tu dengan anggur, yogurt dan chocolate rice.

PANCAKE

Penkek ini juga buatan sendiri semua ramuannya, bukan segera punya. So, mainlah dengan tepung, telur semua. Rasanya kureng sikit sebab silap perkiraan. Lepas dah siap semua, check balik baru sedar silap. Tapi still ok la.

Boleh dimakan sahaja, mahupun beserta pelbagai perisa seperti jem, mentega dan sirap penkek. Dalam gambar ni dimakan dengan mentega dan madu asli. Mua-mula ingatkan nak buat sekali sirap penkek (madu+oren) tapi tak cukup bahan.

HOT MILO WITH RAINBOW MARSHMALLOW

Yang ni memang resipi sendiri. Buat milo pekat panas-panas, kemudian masukkan marshmallow. Sedap kalau makan sekali dengan marshmallow ni. Kalau panas sangat air, marshmallow ni boleh cair dan menyedapkan lagi air milo.

LYCHEE COBBLER

Resipi Cobbler yang dapat dari internet kebanyakannya pakai buah pic. Jadi waktu membeli-belah, memang ada jumpa buah pic (dalam tin) tapi mahallah pulak. So, try je lah pakai buah laici. Alhamdulillah, jadi juga.

Ingat ya, amaran awal-awal tadi. Walaupun rupa tak seberapa, tapi sebenarnya sedap tak terkata. Biasalah, first time, comot-comot la sikit. Family saya minta nak makan beberapa pusingan. Nak rasa? Hehe.

FRENCH CREPES

French Crepes ni sebenarnya lapisan luar warna kuning coklat tu je. Sedap juga kalau makan Crepes tu saja tanpa isi. Tapi saja try macam-macam inti. Paling sedap (menurut family) yang diletakkan kuah spaghetti (credit to my sister, Wawa) yang dicampur daging cincang dan cendawan. Inti sardin tin tu pun sedap gak. Isi lain : jem oren, jem buah campur, mentega kacang.


Sekian, terima kasih, wassalam.
JIMIE : Akan mencuba lagi dan memperbaiki masakan pada masa akan datang. Nak order? :P

Sabtu, 28 Januari 2012

Amir, Kahwin dan ...

Program Ifthar bersama Pimpinan Lama merupakan program pertama yang dilalui oleh pimpinan baru Persatuan Pelajar-Pelajar Pra-Sains atau Pre-Sciences Students Society (PRESSS), Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) bagi sesi 2010/2011.

Barisan Pimpinan PRESSS 2010/2011
Seawal kira-kira pukul 5.30 petang, sepatutnya semua pimpinan baru dan lama sudah berkumpul di Annex 101. Namun atas sebab-sebab tertentu, hanya beberapa orang sahaja yang dapat datang seawal mungkin.

Saya juga antara salah seorang yang datang awal kerana kelas saya habis awal pada hari tersebut. Dalam senarai pimpinan baru, tiada seorang pun yang saya kenal. Kawan saya yang bertanding sebelum ini kalah dalam perebutan jawatan yang ditandingi.

Kehadiran awal petang itu menyaksikan bahawa saya dan beberapa orang yang datang awal perlu mengemas Annex 101 itu untuk majlis ifthar. Salah seorang yang datang awal juga ialah setiausaha baru PRESSS, Mohd. Amir Abdul Halim. Sempatlah berkenalan sikit-sikit semasa mengemas tu. Sekolah lamanya ialah Kolej Islam Sultan Alam Shah (KISAS), salah satu sekolah yang hebat di Malaysia.

Sewaktu malam pengundian atau Annual General Meeting (AGM) sebelum ni, saya lihat dia duduk bersendirian. Walaupun begitu, dia mampu menang. Hebatnya! Saya tak ingat sangat ucapannya sebab saya sendiri kena berucap dan membantu sikit-sikit kawan saya yang lain.

Sepanjang kami bersama-sama menjadi pimpinan dalam PRESSS, banyak yang telah kami lalui. Amir juga banyak membantu dalam apa jua program yang dianjurkan persatuan, (walaupun dia suka sakat aku). Juga program yang saya kendalikan iaitu Jualan untuk Raudhah Festival (RaFest), dia banyak membantu terutama dalam mencari orang yang boleh tolonng jualkan sesuatu.

Amir bawakan kenalannya untuk menjual Char Koey Teow dan persatuan berkongsi sedikit keuntungan dari hasil jualan Char Koey Teow tersebut. Memang laku dan gerai kami tutup awal!

Gerai Char Koey Teow PRESSS
 Oh ya, lagi satu perkara tentang RaFest dan Amir ni. Sewaktu memindahkan barang dari van kenalannya, tiba-tiba Amir terjatuh ke dalam longkang yang dalam melalui lubang penutup longkang. Oh, kecilnya kakinya. Saya yang berada berhampiran terus menghulurkan bantuan. Hmm, kesian betul. (Amir, kalau nak aku buang part ni, bagitau ek)

Amir (kanan sekali) juga akti bersukan, membantu PRESSS mendapat pingat emas dalam acara pingpong pada SMAC 2011
Selepas setahun memegang jawatan, akhirnya kami memberikan tanggungjawab kepada pimpinan baru pula. Tapi kami masih bertegur sapa sekiranya berjumpa.

Tahun 2012 pula, tercipta pula sejarah peribadi Amir apabila beliau telah sah bergelar suami kepada Siraj Munirah. Apabila dapat jemputan walimatul urus Amir ni, first reaction memang terkejutlah. Awalnya! Tapi tak apa, asalkan kau bahagia.

Mohd Amir dan pasangannya Siraj Munirah

Oleh sebab saya tak dapat menghadirkan diri ke majlis kenduri kesyukurannya hari ini (28 Jan 2012) kerana perlu sambut kepulangan keluarga dari Pulau Pinang, saya buatkan post ini special untuk Mohd Amir bin Abdul Halim. Semoga berbahagia selalu di samping isteri tercinta! Maaf!

Doakan aku pula jumpa jodoh aku cepat! :P

JIMIE : Semoga menjadi 'Amir' keluarga yang terbaik, sebaik Rasulullah SAW! :)

Rabu, 18 Januari 2012

Satu Tekad



Lagu : Satu Tekad
Munsyid : UNIC
Komposer : Mustakim & Putra Aiman (Hijjaz Records)
Penulis Lirik : Mustakim & Putra Aiman (Hijjaz Records)
Album : Satu Tekad (2005)



Berikan ku sebaris kata
Untuk ku susuri jalan gelita
Mentera keramat kata pujangga
Azimat yang bermakna

Di depan simpang bercabang tiga
Tak tahu mana satu arahnya
Kanan kiri manusia berdusta
Mungkir pada yang Esa

***
Mungkin ku bukan watak utama
Dalam pentas lakonan dunia
Bimbang juga ku turut sama
Pastinya aku yang binasa

Berikan aku pedoman
Arah mana jalan kehidupan
Untukku teruskan pengembaraan
Tak rebah dan tak tersalah langkah

Tunjukkan aku kawan
Simpang mana arah kejayaan
Timur, utara juga selatan
Atau arah matahari terbenam

Bersama menyusuri jalan
Para rasul nabi junjungan
Menuju ke puncak gemilang terbilang
Iman di dada mengiring langkah

Ulang dari ***

Download lagu di sini :
http://www.4shared.com/mp3/pEVr0kUS/UNIC_-__Satu_Tekad.html

Download minus one lagu di sini :
http://downloadminus1.blogspot.com/2011/04/unic-satu-tekad-minus-onemp3.html

Download full album Satu Tekad (2005) di sini :
http://jiwang.org/full-album-malaysia/36335-unic-satu-tekad-2005-a.html