Jumaat, 3 Ogos 2012

Mahallah At-Tabari

Anda mungkin juga meminati :
- IIUM Kuantan
- IIUM Kuantan : Taaruf Week
- Sekitar Kuantan  

Assalamualaikum wbt.

Atas permintaan seorang sahabat ni, saya tulis pula pasal mahallah di UIAM Kuantan. Tapi, saya akan tulis tentang mahallah At-Tabari sahaja memandangkan saya tak biasa dengan mahallah lain.
Mahallah At-Tabari, IM7
PENDAHULUAN

Mahallah At-Tabari atau nama lain, Tabari, juga dipanggil Frankie terletak di Indera Mahkota 7 (IM7). Merupakan salah satu mahallah UIAM Kuantan yang terletak di luar kampus. Mahallah ini lebih dekat dengan kampus iaitu kira-kira 500 meter sahaja, berbanding dengan lagi satu mahallah di Indera Mahkota 2 (IM2).

SEJARAH

Mahallah At-Tabari dibangunkan pada 2011.  Kontraktor yang bertanggungjawab membina mahallah ini bernama Frank (something), dan dari situlah dapat gelaran Frankie. Kontraktor ini menjanjikan untuk menyiapkannya dalam masa enam bulan, tetapi telah siap lebih awal iaitu kira-kira empat bulan sahaja.

INFRASTRUKTUR

Mahallah At-Tabari terdiri dari 4 blok bangunan; 2 blok untuk pelajar lelaki (Tab 1 & 2) dan 2 blok untuk pelajar perempuan (Tab 3 & 4) yang dipisahkan dengan pagar. Pentadbiran mahallah terletak di tingkat bawah di blok Tab 1.


Bilik di Tabari mempunyai beberapa jenis, ada yang besar ada yang kecil. Paling kecil mampu memuatkan seramai 6 orang dan paling besar mampu memuatkan sehingga 10 orang. Setiap ruang dipisahkan dengan compartment; satu compartment satu pelajar. Setiap pelajar akan mendapat sebuah katil (dan tilam), meja (dengan lampu) dan juga sebuah locker besar.

KEMUDAHAN

Kebanyakan kemudahan disediakan di bangunan Tab 1. Kafe Mega Plan terletak di tingkat bawah Tab 1. Surau utama Tabari pula terletak bersebelahan dengan Mahallah Office, juga di Tab 1. Kiosk yang menjual barangan runcit dan keperluan asas juga terletak di tingkat bawah Tab 1.

Bagi pelajar lelaki yang mahu menonton televisyen, bilik TV ada di tingkat satu di bangunan Tab 1. Di mahallah office juga ada sebuah televisyen, tetapi akan berkunci setiap malam. Setiap televisyen dipasang bersama Astro. Bagi pelajar perempuan tak tahulah pulak.

Setiap blok dilengkapi beberapa buah mesin basuh pakaian dan mesin pengering pakaian. RM2.50 akan dikenakan setiap kali menggunakan mesin tersebut; hanya 50 sen sahaja diterima. Terdapat juga mesin bagi menukarkan duit kertas dengan duit syiling 50 sen. Syarikat yang menyediakan perkhidmatan ini pada masa ini sedang menaiktaraf mesin-mesin tersebut bagi membolehkan mesin menerima duit syiling baru.
Mesin Basuh (2), Pengering dan Mesin Tukar Duit

Walaupun terletak di luar kampus, namun mahallah ini masih dilengkapi dengan kemudahan WiFi. Anda cuma perlu mendaftar dengan ITD dan kemudian menggunakan WiFi IIUM-Community.

Sejak setahun yang lalu, tiada mesin air (water cooler dsb) disediakan di mahallah ini. Namun, pada April 2012 (kalau tak silap), mesin air tapisan telah disediakan di Tab 1 dan Tab 4; mengenakan caj antara 10 sen hingga 20 sen bagi setiap 500ml.

TEMPAT TUMPUAN

Tabari yang terletak di kawasan IM7 yang sedang pesat membangun. Kompleks Dagangan Mahkota (KDM) yang mempunyai pelbagai jenis perniagaan, terletak berhadapan dengan mahallah.
Kompleks Dagangan Mahkota (KDM), IM7

Di sebelah mahallah pula, sedang pesat dibangunkan sebuah pusat perniagaan yang dibina oleh syarikat yang agak popular di Pahang iaitu Tunas Manja Sdn. Bhd. Hotel yang dibina syarikat berkenaan pula, bernama Hotel Sri Manja telah siap dibina dan dibuka, terletak bersebelahan dengan Kompleks Dagangan Mahkota. 

Hotel Sri Manja yang baru dibuka

Kira-kira 500 meter ke arah Barat, terletaknya kawasan riadah buat penduduk Kuantan. Taman Jubli Perak Sultan Ahmad Shah atau lebih dikenali dengan Tasik Taman Bandar memang menjadi tumpuan buat golongan yang mahu beriadah atau sekadar mengambil angin.
Tasik Taman Bandar
Bersebelahan dengan Taman Bandar, berdirinya Kompleks Sukan Pahang (Sukpa) yang menyediakan kawasan untuk pelbagai jenis sukan seperti hoki, menembak, dan boling padang. Pada SUKMA Ke-15 yang berlangsung di Pahang pada Julai 2012, kompleks ini menjadi tempat pertandingan untuk beberapa jenis sukan.

Di kawasan belakang sedikit dari IM7, wujudnya beberapa bangunan kerajaan negeri seperti bangunan KWSP, Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri.

Berhampiran dengan Jalan Sultan Abu Bakar (jalan utama ke bandar) sedang giat dibina sebuah hospital swasta. Di kawasan belakang KDM juga ada pembinaan sedang dijalankan (tak pasti bangunkan apa).
Pembangunan di belakang Kompleks Dagangan Mahkota
PENUTUP

Mahallah At-Tabari merupakan antara mahallah yang menjadi idaman pelajar IIUM Kuantan. Namun, bersyukur sajalah mahallah mana pun yang anda dapat. Asalkan ada tempat berteduh.

3 ulasan:

  1. thank you jaz for the info.. =)

    BalasPadam
  2. nk tngk bilik dia macm mana..huwaaa..btw thanks =)

    BalasPadam
  3. Page ni oleh buat rujukan utk ke Tabari beralamat penuh. Syabas. Kompleks Bomba dan pejabat dah siap

    BalasPadam