Khamis, 2 September 2010

Membina Khatimah Sendiri


Alkisah tersebut pada satu masa dahulu, terdapat sekumpulan manusia yang mempunyai seekor kambing. Kambing itu cukup sempurna sifatnya lagi sihat dan montok. Pada suatu hari, mereka ingin menyembelih kambing tersebut untuk dibuat kenduri, akan tetapi mereka tidak mempunyai pisau atau parang untuk menyembelihnya.

Kambing tersebut sangat gelisah kerana dia menyedari akan di sembelih oleh kumpulan manusia tersebut. Dia berusaha untuk melepaskan diri dari ikatannya. Sambil itu, dia mencakar-cakar kakinya ke tanah. Dengan tidak semena-mena dia telah terkais satu objek yang panjang dan tajam yang berbentuk seakan-akan sebilah pisau. Apabila kumpulan manusia itu terlihat akan objek itu, maka dengan segera mereka mengambilnya.

Mereka berasa sangat gembira kerana apa yang dihajati telah diperolehi. Setelah itu, mereka pun menyembelih kambing itu. Salah seorang daripada kumpulan manusia itu telah berkata, “Kambing ini telah menentukan kematiannya dengan kukunya sendiri!” Demikianlah kisah ini menjadi tauladan kepada manusia hingga ke hari ini.

Seorang penyair pernah berkata:

Allah menetapkan bahawa kejahatan
akan membunuh pelakunya,
Dan sesungguhnya,
bahaya akan sentiasa mengelilingi pelaku kejahatan
Barang siapa menggali lubang,
hanya supaya orang terjerumus kedalamnya,
maka dia sendiri yang akan terjerumus ke dalam
lubang buatannya.
*Dipetik daripada :

http://barizanif.com/kisah-teladan/mencari-kematian-sendiri/

Jimie1402 : Berdoalah selalu agar dapat pengakhiran yang baik (husnul khatimah)... ;)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan