Jumaat, 4 Mac 2011

1st Travelog Contest Usahawan Muslim


Assalamualaikum wbt.

Buat pertama kalinya, pemilik kedai buku Pustaka Nur Najma yang terletak di Pusat Bandar Rawang menganjurkan pertandingan berlatarkan blog. Pemilik blog Travelog Usahawan Muslim ini menganjurkan pertandingan sebegini sekadar untuk suka-suka memandangkan ramai pemilik blog yang lain turut menganjurkan pertandingan.

“Dari Abi Sahid dari Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam Baginda bersabda : Peniaga yang dapat dipercayai dan beramanah, akan bersama para Nabi, orang-orang yang dapat dipercayai dan orang-orang yang mati syahid.”
(Riwayat Al-Imam At-Tarmizi)

Begitulah sedikit petikan mukadimah dari blog Travelog Usahawan Muslim. Petikan hadis itu dapat mengingatkan para pengunjung blog, juga pemiliknya agar sentiasa berlaku jujur dalam berurus niaga.

Pada pendapat saya, blog Travelog Usahawan Muslim ini menarik kerana selain daripada dapat mengetahui update terkini tentang bahan bacaan yang telah sampai stoknya di kedai buku Pustaka Nur Najma, terdapat juga beberapa entri blog yang berkisarkan hal-hal keagamaan (cth : kiblat, hadis dsb), juga tentang pengalaman dan pemerhatian pada sekeliling (cth : pelanggan, rabun, dsb). Turut terkandung dalam blog ini tentang penulis-penulis buku, petua, dan usahawan. Buat peminat lagu-lagu nasyid dan ketuhanan (seperti saya) boleh juga mendapatkan bahan-bahan berkaitan di sini (cth : lirik, video dsb). Dalam erti kata lain, blog ini agak serba lengkap dengan pelbagai informasi.

Kalau kamu semua nak tahu, hobi saya ialah membaca. Ya, SAYA SUKA MEMBACA.

Saya suka membaca kerana orang lama-lama pernah berkata, jauh perjalanan, luas pandangan. Apa kaitannya? Kalau anda nak tahu, kita boleh berjalan melalui pembacaan. Ya, percayalah, sebab itu makin banyak yang dibaca (yang elok-elok sahaja) makin luas pandangan, makin luas ilmu pengetahuan. Misalnya, kalau ada orang bertanya pada anda tentang Mekah, anda boleh sahaja menerangkan tentangnya melalui pembacaan anda, sedangkan anda belum lagi menjejakkan kaki ke sana. Satu lagi contoh, Maher Zain, mana anda tahu dia kelahiran Lebanon dan sebagainya? Tentunya melalui pembacaan. Anda tahu melalui televisyen? Kalau anda nak tahu, suara yang keluar untuk memberitahu anda sesuatu maklumat itu tentunya dari pembacaan skrip. Lagi satu perkara,

Tahniah, anda sekarang sedang MEMBACA!

Bagi saya membaca bukan terhad hanya kepada bahan yang dipanggil buku sahaja. Membaca blog, akhbar, malah papan tanda jalan sekali pun, itu dikira membaca. Percayalah, membaca itu hampir tiada hadnya. Sebab itu, ayat pertama Al-Quran adalah...Semua dah tahu (agaknya), inilah hujah yang biasa kita dengar andai bicara tentang membaca. Jadi, tak perlulah saya huraikan panjang-panjang lagi.

___________________________________________________________

Kamu juga ingin menyertai pertandingan ini? Mudah sahaja. Mari saya beritahu cara-caranya :
1. Anda mesti mempunyai blog sendiri.

2. Anda dijemput menjadi follower Travelog Usahawan Muslim.


3. Post satu entri tentang contest ini di dalam blog anda dengan tajuk "1st Travelog Contest Usahawan Muslim" dan letakkan "banner" di atas berserta link terus ke blog tersebut.


4. Letakkan juga "banner" diatas disisi blog anda dengan tajuk "1st Contest TUM" link terus ke page ini 
 
5. Salin dua ayat dibawah dan sambung mengikut kreativiti anda (tidak kurang dari 10 patah perkataan dan jika lebih sampai 200 patah perkataan adalah dialu-alukan.....)

   Ayat yang perlu disambung itu ialah:
>>>>> 1. Blog Travelog Usahawan Muslim Ini menarik kerana .......
>>>>> 2. Saya suka membaca kerana .......


6.Tag 5 orang atau lebih rakan blog anda dan pastikan mereka tahu diri mereka telah di tag.

7.Tinggalkan link entri anda di ruangan komen entri ini supaya senang saya buat lawatan.

8. Pemenang akan dikira melalui jawapan kretif bagi soalan ke-2

***Contest ini akan berakhir pada 24 Mac 2011 jam 12.00pm.

Maklumat lanjut boleh lawati blog Travelog Usahawan Muslim.

Sekian, wassalam. ;)

1 ulasan:

  1. A'kum wth.. TQ bnyak2 krana join 1st cntest TUM & tahniah jgak sbb bjaya mmenangi sebuah novel dri alaf 21..

    :)

    jgan lupa email kpd saya addrs n tajuk novel (bebas)

    azraay17@gmail.com

    BalasPadam