Selasa, 10 Mei 2011

Dinginnya Neraka!

Assalamualaikum wbt.


Sebut sahaja neraka, pasti terbayang akam kepanasan yang tidak terkira. Ibaratnya, jika panasnya membolosi sebesar lubang jarum, maka hancurlah muka bumi ini.


Namun, tahukah anda, di neraka, bukan setakat kepanasan sahaja yang disediakan Allah, tetapi juga wujudnya kedinginan yang begitu azab sekali sehingga mampu memisahkan kulit dari daging.Perkara ini jelas diterangkan melalui nas yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah dan Abu Sa’id Al Khudri, dari Nabi S.A.W., baginda bersabda,


“Jika hari begitu amat dingin, lalu seorang hamba mengucapkan ‘La Ilaha Illallah, maa asyaddu bardin hazal yaum : Allahumma aajirni min zamharir jahannam’ [Ya Allah, selamatkanlah aku dari dingin bekunya jahannam].


Allah Taala kemudian berfirman kepada meraka jahannam, “Sesungguhnya di antara hamba-Ku, meminta perlindunganpada-Ku dari dingin bekumu, dan aku bersaksi padamu bahawa aku telah melindungi dari dingin tersebut.”


Mereka berkata, “apa itu zamharir jahannam?”


Dia menjawab, “itu adalah rumah yang orang kafir dilemparkan di dalamnya, lantas mereka terasing kerana sebab dinginnya.”


Allah juga berfirman,
Inilah (azab neraka), biarlah mereka merasakannya, (minuman mereka) air yang sangat panas dan air yang sangat dingin (ghossaq).

~QS; Shaad; 38:57~

 
***Dipetik dari majalah Al-Islam, bil. 448, Mei 2011

Tiada ulasan:

Catat Ulasan