Ahad, 21 Ogos 2011

Adakah Fail Sementara itu Virus dan Berbahaya?

Pernah tak apabila anda buka file Microsoft Word (documents); contohnya : Document1.doc atau Document1.docx; apabila anda lihat folder tempat file tu diletak, ada satu lagi file Microsoft Word yang kelihatan kabur sikit. Nama file tu pun pelik : ~$cument1.doc atau ~$cument1.docx. Cuba lihat contoh pada gambar di bawah.


Klik imej sekiranya tidak dapat lihat dengan jelas

Pernah kawan saya melihat file tersebut apabila dia membuka satu file document (MWord) di PC saya, lantas dia kata pada saya, "Weh, komputer kau ada virus la! Tengok ni (sambil tunjuk kat file yang kabur macam dalam gambar di atas)!"

"Oh, yeke? Kenapa pulak?"

"Selalunya kalau ada file jenis macam ni, maksudnya ada virus la tu!"

Aku yang kehairanan, sekadar mendiamkan diri sahaja, kerana rasanya dia belajar ilmu komputer lebih lagi dari aku. Jadi, tak nak lah membangkang orang berilmu, tanpa ada ilmu dan bukti.

Baru-baru ni pula, ada kawan bertanyakan pada seorang rakan yang lain, "kau ada antivirus tak?"
"Eh, kenapa?"
"Aku rasa komputer aku dah kena virus la."
"Kenapa pula kau kata macam tu?"
"Sebab ada file pelik bila aku bukak file Microsoft Word, nama macam ada simbol pelik-pelik."
"Oh, yang ada tanda dollar tu ek?"
"Haah."

Maka dengan ini, saya terpanggil untuk menyiasat, mengkaji dan seterusnya berkongsi dengan rakan-rakan sekalian.


APAKAH IA SEBENARNYA?

Saya telah kunjungi laman web Microsoft Support untuk mendapatkan maklumat. Dengan bantuan Encik Google, saya menemui jawapan. 

Halaman Utama laman web Microsoft Support

Satu artikel bertajuk "Description of how Word creates temporary files" (klik untuk ke sana) telah disiarkan di Microsoft Support. Dalam bahasa Melayu, "Keterangan bagaimana Word mencipta fail sementara".

Apa yang tertulis di dalam artikel tu?

Pada satu bahagian artikel itu yang bertajuk "Owner File (Same Directory as Source File)" telah diterangkan :-
When a previously saved file is opened for editing, for printing, or for review, Word creates a temporary file that has a .doc file name extension. This file name extension begins with a tilde (~) that is followed by a dollar sign ($) that is followed by the remainder of the original file name. This temporary file holds the logon name of person who opens the file. This temporary file is called the "owner file."
Faham tak? Kalau tak faham, boleh baca ayat seterusnya, yang saya telah terjemahkan ke dalam bahasa Melayu.
Apabila fail yang disimpan sebelum ini dibuka untuk penyuntingan, untuk mencetak atau untuk dilihat/dibaca semula, Word mencipta fail sementara yang mempunyai .doc sebagai nama sambungan fail (file name extension). Nama fail ini bermula dengan tilde (~) yang diikuti tanda dollar ($) yang diikuti baki nama fail asal. Fail sementara ini memegang nama pendaftar masuk (log on) yang membuka fail tersebut. Fail sementara ini dipanggil "Fail Pemilik".
Faham tak? Maksudnya di sini, nama fail sementara ni ada tanda ~ dan $ pada namanya. Sebagai contoh, nama fail dokumen tu : Document1.doc , maka nama fail sementara fail dokumen tersebut ialah ~$cument1.doc , di mana huruf pertama iaitu 'D' telah digantikan dengan tanda ~ , manakala huruf kedua iaitu 'o' telah digantikan dengan simbol $. Maka inilah yang dikatakan fail sementara.

Akan tetapi, fail sementara ni hanya wujud sekiranya mana-mana pengguna (user) komputer tersebut buka fail dokumen tersebut.

Mari baca sambungan keterangan tadi.
When you try to open a file that is available on a network and that is already opened by someone else, this file supplies the user name for the following error message:

"This file is already opened by user name. Would you like to make a copy of this file for your use?"

Word may be unable to create an owner file. For example, Word cannot create an owner file when the document is on a read-only share. In this case, the error message changes to the following error message:

"This file is already opened by another user. Would you like to make a copy of this file for your use?"

Note Word automatically deletes this temporary file from memory when the original file is closed.

Dalam keterangan di atas, diberitahu, andai pengguna lain (contohnya ada yang log masuk akaun Guest di komputer yang sama), maka pengguna tersebut akan ditanya sama ada mahu membuat salinan fail tersebut untuk kegunaan pengguna akaun Guest tu.

Tetapi isi yang paling penting sekali dalam keterangan di atas ialah, Word secara automatik memadam fail sementara ini dari memori apabila fail asal ditutup.


ADAKAH FAIL SEMENTARA (TEMPORARY FILE) INI BERBAHAYA?

Berdasarkan laman web Ibibo (lihat sini) yang merupakan laman rangkaian sosial diasaskan salah seorang CEO Google, fail sementara ini bukanlah virus, malah ia sama sekali tidak berbahaya. Tambahan pula, fail tambahan ini berfungsi sebagai penyimpan memori sementara pada fail yang dibuka, dan juga wujud bagi mengelak kehilangan data fail tersebut!

Kalau anda perasan, kadang-kadang setiap beberapa minit, kat status bar bahagian bawah Microsoft Word tu akan tulis "Saving Autorecovery for Document1.doc". Inilah buktinya fail sementara ini sedang berfungsi dan menjalankan tugasnya!

Jadi, kalau anda nak padamkan (delete) temporary file ni pun tak apa, cuma kalau Microsoft Word tiba-tiba "not responding" sebelum anda save, tak dapatlah anda menyelamatkan data-data yang anda tulis dalam fail Microsoft Word tu.

Maka, kesimpulannya, kalau wujudnya file kabur tu pada folder yang ada file Microsoft Word yang anda buka, maka ia bukanlah VIRUS!

JIMIE : Jom belajar IT! (walaupun anda tak ambil jurusan IT)

1 ulasan: