Sabtu, 5 November 2011

Senjata Mukmin Tak Berkesan?

Terciptalah sebuah kisah tentang tiga saudara yang berlainan sifat dan sikap mereka. Seorang dinamakan Ya, seorang dipanggil Tah, dan seorang lagi No. Mereka tinggal bersama-sama di sebuah rumah separa kayu di pinggir sebuah hutan.

Gambar sekadar hiasan
Suatu malam, ketika mereka sedang nyenyak tidur, mereka dikejutkan oleh ngauman seekor harimau dari hutan berhampiran. Bunyinya seperti sang belang itu kelaparan. Mereka berpelukan ketakutan sambil menahan diri dari membuat sebarang bunyi. Alhamdulillah, akhirnya harimau tersebut pergi meninggalkan tempat mereka itu.


Keesokan paginya, mereka berbincang bagi mengatasi masalah itu. Mereka perlu bersedia. Silap haribulan, mereka jadi habuan sang belang itu. Akhirnya mereka mengambil keputusan untuk membeli senjata seorang satu.

Sementelah senapang murah telah pun dimiliki seorang satu. Disertakan sekali manual penggunaan senapang itu. Lebih untung, mereka mendapat empat butir peluru percuma setiap seorang. Namun No berkata dia tidak perlukan peluru tersebut kerana dia akan bunuh harimau tersebut hanya dengan muncung senapangnya sahaja itu.

Jadi, No memberi Ya dan Tah dua pelurunya setiap seorang. Maka Ya dan Tah masing-masing mempunyai enam peluru sekarang. (Maaf, ini bukan kisah tentang Matematik).

Ya dan Tah meneliti dan mengikuti manual penggunaan senapang itu. Mereka berlatih dengan gigihnya, manakala No bersenang-lenang dan yakin beliau tidak perlu pelajari manual tersebut. Dia yakin dia sudah ada ilmu yang banyak di dada.

Ketika Ya dan Tah berlatih, Ya telah menyimpan satu peluru sebagai peluru simpanan agar dia tidak menggunakan kesemua pelurunya ketika latihan. Ya juga berpesan agar Tah berbuat sedemikian namun tidak dipedulikan Tah.

Hinggalah tiba hari yang ditakdirkan, sang belang itu datang lagi. Mereka bertiga lantas bergegas mengambil senjata mereka dan keluar berhadapan dengan sang belang itu.

Sang harimau yang kelaparan itu lantas mengaum apabila berhadapan dengan tiga manusia yang sedap-sedap dagingnya.
“Biar aku pergi bunuh dia dengan muncung senapang aku ni!” kata No dengan yakinnya.

Namun, No tersilap memegang senapang itu gara-gara tidak membaca manual langsung. Dipegangnya bahagian muncung senapang dan halakan bahagian hulu senapang pada sang belang itu.

Namun, harimau tersebut menggigit senapang No dan dengan mudahnya mematahkan senapangnya. No lantas berlari ke belakang dua orang saudaranya dengan ketakutan.

“Biar aku sahaja yang bunuh harimau ini!” jerit Tah pula.

Dihalakan senapangnya ke arah perut sang belang tersebut, tepat diacu pada sasarannya. Tak menarik picu senapang tersebut dan DAMMM! Berasap senapangnya.

Namun, sang belang masih berdiri teguh tanpa sebarang kecederaan. Oh, kehabisan peluru rupanya! Maka berundurlah Tah, mengharap bersama No pada Ya agar dapat membunuh sang belang itu. Kalau tak, kenyanglah sang belang ini berminggu-minggu membaham tiga orang manusia ini.

Ya pula menghalakan senapangnya ke arah sang belang itu. Diacu pada sasarannya. Dengan lafaz Bismillah, ditekan picu senapangnya, seperti yang dipelajari dalam manual. DAMMM!

Akhirnya, sang belang itu meronta-ronta sambil kesakitan. Alhamdulillah, kena akhirnya sasaran dengan peluru yang ada. Maka, selamatlah mereka bertiga.

They live happily ever after. The end. :D

Apa yang boleh dipelajari dari cerita di atas? Cerita di atas cumalah analogi terhadap tiga perkara iaitu : doa itu senjata, usaha itu manual yang telah dipelajari dan tawakkal itu pelurunya.

Doa
Usaha

Tawakkal
 Hampir semua Muslim tahu doa itu senjata kita, namun pernahkah anda terfikir, anda dah selalu sangat berdoa, terutama dalam menghadapi musuh-musuh Islam. Namun kenapa ada sahaja doa yang tidak dimakbulkan? Tak berkesankah senjata Muslim ini?

Jawapannya seperti dalam cerita di atas. No ada senapang tetapi tidak pelajari manualnya dan tidak pula memiliki peluru. Maka hasilnya?; KOSONG. Samalah seperti anda berdoa, namun anda tak berusaha dan tidak pula bertawakkal. Maka tiadalah langsung hasilnya.

Tah pula memiliki peluru dan mempelajari manualnya, namun tidak menyimpan langsung peluru. Hasilnya masih tidak berbaloi. Seperti juga anda berdoa dan berusaha tetapi tidak tawakkal yakni berserah kepada Allah. Maka anda pasti akan kecewa.

Contohilah Ya kerana beliau memiliki senapang serta peluru dan juga mempelajari manualnya. Maka hasilnya sangat memuaskan. Jadi, anda perlu doa, usaha dan akhir sekali bertawakkal untuk mendapatkan hasil yang terbaik.


INGAT! Tawakkal juga diperlukan! Kerana tawakkal itu ibarat peluru, kita lepaskannya dan tidak tahuarah dan takdir peluru tersebut, sama ada terkena sasaran atau mungkin akan menjadi peluru sesat sahaja.


Oh, ada sedikit penambahan cerita ini. Selepas sang belang itu rebah, Tah dengan cepatnya menelefon Jabatan Perhilitan bagi memaklumkan kejadian tersebut. Jabatan Perhilitan terus datang dan membawa harimau tersebut ke tempat yang sepatutnya.

Rupa-rupanya harimau itu tidak mati lagi, kerana peluru yang digunakan hanyalah ubat pelali. :D

Perlukah penambahan cerita ini? Ya, kerana kita sebagai khalifah di muka bumi ini perlu menjaga kebajikan semua makhluk di dunia ini. Dan harimau belang adalah haiwan yang dilindungi kerana semakin PUPUS. Jadi saya menyokong kepada usaha menyelamatkan hidupan yang semakin pupus! :D

JIMIE1402 : Malaysia selalunya menjadikan harimau belang sebagai moto dan maskotnya. Jadi jangan bunuh Malaysia! :P

*NOTA : Kisah di atas adalah ciptaan saya sendiri setelah diilhamkan Allah SWT pada suatu hari Jumaat. :)

1 ulasan: