Isnin, 18 Februari 2013

Pengejar Lelayang“The Afghanistan of our youth is long dead.
Kindness is gone from the land, and you cannot escape the killings.
Always the killings.
I dream that flowers will bloom in the street of Kabul again,
and music will play in the samovar houses,
and kites will fly in the skies.”

Itulah sedikit petikan daripada filem ‘The Kite Runner’ yang baru saya tonton baru-baru ini. Mungkin agak terlewat kerana filem tersebut dikeluarkan pada 2007, tetapi saya rasa ramai lagi (terutama rakyat Malaysia) yang tidak menontonnya lagi.

Sinopsis

The Kite Runner merupakan sebuah filem adaptasi daripada novel (yang laris di pasaran) ditulis oleh Khaled Hosseini. Ia mengisahkan tentang persahabatan seorang anak pembesar daerah di Afghanistan (Kabul) bernama Amir dengan seorang anak pembantu rumahnya bernama Hassan. Mereka memang rapat sehinga kebanyakan perkara dilakukan bersama.

Permainan layang-layang sangat popular di Afghanistan suatu ketika dahulu, sehingga ada pertandingan peringkat kebangsaan dalam kalangan kanak-kanak.

Dua layang-layang akan bertarung sehingga berjaya memutuskan tali lawannya. Layang-layang yang kalah dan putus akan jatuh dan akan dikejar oleh kanak-kanak yang merebutkannya. Yang berjaya mendapatkannya dikira bertuah. (Inilah asalnya tajuk The Kite Runner).

Amir dan Hassan bergandingan untuk kejohanan layang-layang yang pertama kali mereka sertai. Gandingan mereka berjaya memenangi kejohanan tersebut. Namun ada konflik menyebabkan mereka tidak bertegur sapa sehingga hari terakhir mereka berjumpa dan berpisah.

Kemudian, Afghanistan mengalami peperangan hingga hilang tamadun yang dahulu aman damai. Beberapa tahun kemudian, Amir kembali ke Afghanistan dengan melihat perubahan yang ketara ke atas negaranya kerana peperangan. Kepulangan Amir menemukan dirinya dengan beberapa rahsia yang selama ini tidak diketahuinya.


Komen


Filem ‘The Kite Runner’ merupakan satu filem yang bagus untuk ditonton, sarat dengan pengajaran (dan tak boring macam sesetengah cerita berkonsep pengajaran). Tema utamanya ialah persahabatan, namun ada pengajaran sampingan yang juga bernilai.

Seperti petikan yang saya selitkan di atas, filem ini juga memperlihatkan perubahan yang berlaku pada sebuah masyarakat dan tamadun manusia yang dahulu aman damai, dibunuh oleh peperangan dan gerakan revolusi yang ganas. Sejarah tinggal sejarah, memori dikambus dengan darah.

Menonton filem ini mengingatkan saya keadaan di sesetengah negara (termasuk negara sendiri). Bagaimana ada wujud golongan yang agak berlebihan dalam merebut kuasa di negara sendiri. Kekaburan perjuangan golongan ini berkemungkinan boleh membawa bencana seperti yang ditunjukkan dalam filem ini.

Kemungkinan ada yang kabur dengan kata-kata saya ini, jadi saya sarankan anda menonton filem ini dahulu.
Maka saya berdoa (dan anda juga perlu) agar tanah tumpah ini tidak ditimpa bencana sebegitu.

Lagi Petikan Filem

“I feel like a tourist in my own country.”
“You've always been a tourist here. You just didn't know it.”

-------------------------------------------------

“You know what they're doing?”
*the car passing two men with just a leg each*
“He's selling his leg?”
“He can get good money for that. Feed your kids for a couple of weeks.”
*the car passing a dead man who commit suicide*

Jm : Nak dapatkan pula versi novel ‘The Kite Runner’.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan