Jumaat, 17 Mei 2013

Trifle: Resepi & Tips



Assalamualaikum wbt.

Baru-baru ni, try buat resipi baru. Cari kat internet je. Namanya Trifle. Trifle ni ada 3 lapisan. Lapisan bawah sekali kek yang lembut; lapisan tengah ialah kastard; dan lapisan atas ialah jeli. Antara kastard dan jeli tu ada buah. Yang saya buat ni pakai buah koktail dalam tin tu je la.



Apa-apa pun, ni first try. Ingat second try baru nak update kat blog. Tapi tak apalah, sebab dah ada permintaan untuk resipi ni.

Ok, ni resipinya. Saya modified dari blog Teratak Mutiara Kasih:

BAHAN A (Lapisan Kek)
kek marble secukupnya
Air dari jus koktel

CARA-CARA:
1. kek dipotong setebal 1cm.Masukkan ke dasar mangkuk.Kek mestilah menutupi setiap ruang dasar mangkuk.Tekan2 sket supaya padat.
2. Siram/renjiskan dengan air/jus koktel ke atas kek/swiss roll.Tujuan supaya lapisan kek agak moist. Ketepikan.

BAHAN B (KASTAD)
1 cawan rata tepung kastad
1/2 cawan gula
1 tin susu cair
1 tin air (sukat guna tin susu cair)
1 tin buah2 koktel (asingkan buah dan jus)

CARA-CARA:
1. Satukan semua bahan (kecuali buah2 koktel), kacau hingga kastad sebati dan gula hancur.Kemudian masak atas api yang kecil hingga pekat, padat dan likat. Tutup api.
2. Terus curahkan adunan kastad ke atas lapisan kek (Bahan A)
3. Susun buah koktel ke atas adunan kastad sambil ditekan2 sedikit supaya buah tidak terapung. Sejukkan sebentar.

BAHAN C (Jeli)
pakai jeli kristal yang dalam kotak je.
Ada jenama Nona, First Choice pun ada.
Dalam RM2.00-3.00 je.
Ikut arahan blkg kotak.



Kalo tak jumpa, bleh pakai agar-agar:
10g serbuk agar-agar
1.2liter air
3/4 cawan gula
1-2 titis pewarna merah

CARA
1. Satukan semua bahan,masak atas api hingga agar2 dan gula hancur.
2. Curahkan ke atas adunan kastad.Curah perlahan menggunakan senduk/sudu.Mulai dari tepi supaya lapisan tidak bolos dan bercampur warna.Dengan kata lain buat dengan cermat hoket. Sejukkan sebentar. Pastu pindahkan ke dalam peti ais hingga puding keras.


SIAP! Insya-Allah kalo ikut instruction betul2, boleh jadi.


TIPS

Haa, kat tajuk ada tulis tips kan. Maka tips apa yang nak dikongsi?

Ok, first sekali tentang lapisan bawah iaitu kek. Pastikan anda pilih kek yang mudah menyerap seperti kek span, kek batik dan sebagainya. Kalalu kek London swiss roll tu macam nipis sikit kan, tapi boleh je rasanya pakai, akan jadi jugak.

Kenapa perlu kek yang boleh menyerap? Kalau tengok kat resipi atas ni, kan ada curah air dari buah tin (koktail). Maka kek akan menyerap air ni untuk menjadi satu struktur tapak yang kukuh. Tapi jangan terlebih sangat tuang air koktail tu ya! Nanti tenggelam kek tu lagilah tak menjadi nanti.

Kemudian pastikan lapisan kek tu ditekan-tekan agar dapat jadi struktur yang kuat. Pastikan tekan sampai nampak dah ada kekuatan tapak kek tu. Ada kawan saya buat tak tekan sangat kek tu, maka apabila dicurahkan bancuhan jeli, kek dia terapung. Maka tak jadilah trifle dia.

Ni Classic Strawberry Trifle Bowl. Mat Salleh yang buat. Saja share untuk bagi korang idea.


Tips seterusnya ialah bahan-bahan yang boleh ditukar atau digantikan dengan bahan yang saya guna seperti dalam resipi di atas. Sumber

Kek:
  • Gingerbread
  • Angel food (no fat in the cake)
  • Pumpkin bread
  • Banana bread (kek pisang)
  • Sponge cake
  • Chocolate cake
  • Ladyfingers
Kastard (or pastry cream) :
  • Classic vanilla
  • Chocolate
  • Pumpkin
  • Cinnamon
  • Butterscotch
  • Lemon curd
  • Orange curd
  • Lime curd
Buah-buahan :
  • Seedless jam, apricot, blackberry, raspberry, strawberry
  • Fresh strawberries
  • Oven-roasted pears or apples or Fuyu persimmon
  • Mango
  • Raspberries
  • Blackberries
Tips terakhir ialah bahan-bahan yang boleh ditambah. Tetapi tak wajib, cuma optional; untuk mencantikkan lagi trifle anda dan menambah perasa.

The Whipped Cream
  • Vanilla
  • Cinnamon
  • Chocolate
  • White chocolate chunk
The Nuts - What nuts? Chef Scott, you didn't mention any nuts? What gives?
Nuts are optional and, toasted, can reflect the insides. For example:
  • Hazelnut
  • Almonds
  • Pistachios

Ok, sekian, terima kasih kerana sudi berkunjung dan membaca. Selamat mencuba!

1 ulasan:

  1. Hi! 안녕하세요~~! please do visit our blog! we sell
    purely handmade jewelries~
    쇼핑하시면 더 감사합니다~~^^
    http://fifteenpril.blogspot.com/
    http://twinscraftlife.blogspot.com

    BalasPadam